Нови Сад, направљен мозаик од чепова за Гиниса?

Мозаик за Гиниса, састављен од пластичних чепова, величине 621 метар квадратни, постављен је данас на Тргу слободе у Новом Саду. У акцији су, осим новосадских, учествовали волонтери из целе Србије, а циљ подухвата за Гиниса је ширење свести о заштити животне средине и разбијање предрасуда о деци са сметњама у развоју.

Нови Сад, направљен мозаик од чепова за Гиниса? Нови Сад, направљен мозаик од чепова за Гиниса?

Око 300 волонтера из Новог Сада и других градова Србије правило је мозаик са мотивима града, екологије и заштите животне средине, с циљем да у свет пошаљу слику са поруком о важности заштите животне средине, у оквиру акције „Чепом у свет“.

Површина мозаика је 621 метар квадратни, а снимак манифестације у Новом Саду биће прослеђен Гинисовој комисији.

У разврставању чепова претходних недеља, уочи покушаја да се обори Гинисов рекорд, осим волонтера удружења „Чепом до осмеха“, учествовали су и ђаци новосадских основних школа „Жарко Зрењанин“ и „Душан Радовић“, њихови вршњаци из школе у Футогу, као и новосадски планинари и грађани. 

Председница удружења Вања Петковић истакла је да је циљ прављења мозаика да се пробуди еколошка свест у Србији.

„Крајње време је да мислимо на нашу планету, да пробудимо свест о рециклажи, о сортирању отпада, а како смо кренули од чепа, жалимо да наставимо са другим материјалима који су погодни за рециклажу“, рекла је Вања Петковић.

Према њеним речима, то удружење је у претходних 10 година сакупило више од 100 тона чепова и помогло да 80 деце добију помагала, од инвалидских колица до рачунара за слепе, а до краја године ће још четворо малишана из Србије добити помагала.

Циљ акције је рециклирање чепова ради прикупљања средстава за куповину помагала деци са инвалидитетом или са неком сметњом у развоју, како би им се олакшала свакодневица. Сакупљене количине чепова од пластике се одвозе у рециклажни центар, а прикупљена средства се користе у хуманитарне сврхе.

Акцији су се данас придружили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Републике Србије Зоран Ђорђевић.

„Без обзира на то да ли ће бити оборен Гинисов рекорд или не, а сви навијамо за то да буде, Нови Сад шаље јасну слику у свет да овде станују осмех солидарности и хуманости који никада не сме да оде са лица нашег града“, рекао је Вучевић.

Министар Ђорђевић захвалио је учесницима на томе што граде бољу и хуманију Србију.

„Ову јединствену идеју хуманости ћемо сви ми следити и постарати се да својим радом допринесемо очувању животне средине наше земље, првенствено кроз јачање еколошке свести“, објаснио је Ђорђевић.

Акцију су подржали Фондација „Нови Сад 2021“ и Омладинска престоница Европе „Опенс“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво