Нова открића о томе како је саграђено једино преостало од Седам светских чуда

Вековима је била једна од највећих светских мистерија: Како је друштво из Бронзаног доба саградило Кеопсову пирамиду у Гизи, најстарије и једино преживело од Седам светских чуда старог света.

Упркос томе што је постојао велики број теорија о томе како је саграђена, сада су откривени докази који подупиру теорију да су Египћани транспортовали два и по тона тешке блокове кречњака и гранита до места где је саграђена Кеопсова пирамида са раздаљине од 800 километара.

Са 138,75 метара висине, Кеопсова је не само највећа пирамида у Египту, већ је све до Средњег века била највећа грађевина коју је саградио човек.

Сада открића древних списа на папирусу, церемонијалног брода и генијалног система водених канала бацају ново светло на начин на који је саграђена Велика пирамида око 2.600 година пре нове ере.

Археолози су открили списе који објашњавају да су хиљаде радника транспортовале 170.000 тона кречњака у дрвеним бродовима, заједно повезиваних конопцима, преко Нила и посебне мреже канала, која је водила до луке направљене у непосредној близини пирамиде.

Спис од папируса, који је пронађен у луци Вади ел Џарф на Црвеном мору, аутентичан је и из показује из прве руке сведочење Мерера, начелника тима 40 елитних радника, у којем до детаља описује како су велики кречњачки блокови превожени од Туре до Гизе.

У свом дневнику, Мерер описује како је његова посада учествовала у мењању крајолика, подижући огромне насипе како би преусмерили воду из Нила у правцу пирамиде кроз канале.

Упркос томе што се одавно зна да је гранит, од којег су направљене унутрашње одаје у пирамиди, ископан у Асуану, око 850 километара јужно од Гизе, а да је кречњак стигао из Туре, десетак километара даље, археолози се нису слагали са тиме како су пребачени до градилишта.

Археолог Марк Ленер, један од водећих стручњака на овом пољу, открио је доказе о некадашњем воденом путу, који је водио поред платоа Гизе.

„Тачно смо утврдили где се налазио централни канал, за који сматрамо да је био примарни пут за доношење материјала у подножје Велике пирамиде“, рекао је Ленер.

Нова открића представљена су у документарцу Egypt's Great Pyramid: The New Evidence, емитованом на британском Каналу 4. У њему је такође представљено откриће још једног археолошког тима који је открио церемонијални брод осмишљен за Кеопса да командује њима у загробном животу.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи