Експедиција у Индијском океану жели да предвиди цунамије

Француски океанографски брод са међународним тимом научника крнуће сутра из Џакарте у истраживање дубина Индијског океана код острва Суматра у циљу предвиђања цунамија у том подручју.

Експедиција у Индијском океану жели да предвиди цунамије Експедиција у Индијском океану жели да предвиди цунамије

Мисија ће трајати месец дана и за то време више од 30 научника, углавном Француза, али и из Индонезије и Сингапура, као и студенти са истраживачких института Југоисточне Азије, проучаваће тектонске плоче у зони где су забележени најјачи земљотреси на Земљи.

Тим ће се упутити у басен Вортон, део Индијског океана где се можда формира нова тектонска плоча после разорног земљотреса који је 2012. погодио Суматру.

„Први закључци показују да има ломова на плочи. То подручје је потпуно посебно. Колико наши истраживачи знају, нема другог примера у свету за тај тип пуцања путем ког можемо наћи епицентар који генерише цунами“, рекао је аташе за научну и технолошку сарадњу у француској амбасади у Индонезији Никола Гаскоeн.

Према његовим речима, истраживање те области је „начин да се предвиди шта се у Индијском океану може десити за пет или десет година".

Гаскоeн је рекао да мисија кошта пет милиона евра, а да је Француска финансирала око 80 одсто.

На броду „Марион Дифрен“, који припада прекоморској територији Француске јужне и антарктичке земље, научници ће „користити напредне технологије картографије морског дна да би истражили не само дно до 5.000 метара дубине већ и 40 километара испод седимената на дну океана“, рекао је професор Сатиш Синг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара