Дани лудаје у Кикинди

У Кикинди су одржани 32. Дани лудаје, јединствена манифестација посвећена бундеви, тикви, мисирачи, дулеку или лудаји, како је Кикинђани зову.

Богат програм био је испуњен изложбама, спортским приредбама, концертима и гурманским специјалитетима, највише од лудаје.

Најживописнији део манифестације свакако је карневалска поворка малишана обучених у костиме направљених од плодова јесени и киндербал.

Средишњи део Градског трга заузеле су тезге на којима су чланице удружења банатских домаћица представиле традиционална војвођанска јела.

„Наше чланице су донеле питу од бундеве, а још смо донеле босанска јела. То су проја, кљукуша, љевача, пита кромпируша и пита са сиром“, каже Драгана Ђурђевић из Удружења жена „Великоселке“ из Банатског Великог Села.

Најатрактивнији део манифестације увек је било такмичење за најтежу и најдужу тикву.

Ону најтежу од 288 килограма ове године узгајио је Кикинђанин Блаже Јелић, а власници до сада најдуже лудаје од 294,5 центиметара су супружници Јелена и Ђорђе Вукадиновић из Јарка.

„Добро семе, добре савете и добро ђубрење смо применили, добру агротехнику и љубав према биљци“, кажу Вукадиновићи.

У Народном музеју и Културном центру приређене су изложбе слика о банатској равници, а у вечерњим сатима посетиоце су забављали Неда Украден, Зорица Брунцлик, Кики Лесандрић и Пилоти и група „Дивљи кестен“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи