Намбија, Сан Ескобар, земља Африка... Пет политичара којима географија није јача страна

Амерички председник САД Доналд Трамп, кога многи сматрају и великим бизнисменом, преговарачем и државником, могао би да се сматра и истраживачем, јер је недавно свету представио нову државу - Намбију. Али, није он једини, у ту групу спадају и Џонсон, Буш, Берлускони...

Трамп је вероватно мислио на југозападну афричку државу Намибију, али је дефинитивно рекао Намбија и то два пута – други пут је чак написао на Твитеру, преноси британски Би-Би-Си.

Ипак, он није први политичар, чак ни први амерички председник који се јавно збунио у вези географије.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон је чак можда направио и већу грешку, говорећи о Африци као држави.

Џонсон је прошле године, у говору одржаном на конференцији конзервативаца навео да је „очекивани животни век у Африци порастао запањујуће, пошто је та земља постала део глобалног економског система“.

Би-Би-Си подсећа да је Африка континент сачињен од 55 држава.

Бивши амерички председник Џорџ Буш помешао је Аустрију и Аустралију 2007. године.

За време говора на бизнис форуму у Аустралији, Буш је са тадашњим аустралијским премијером Џоном Хауардом говорио о „аустријским трупама у Ираку“.

Аустрија није имала војску на Блиском истоку, а Хауард је посетио аустралијске снаге у Ираку.

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони је 2004. је направио сличну грешку мешајући Словенију и Словачку.

Током заједничке конференције са тадашњим словеначким премијером Антон Ропом, Берлускони је рекао да је веома срећан „што је ту са премијером Словачке“.

Након тога, словеначка делегација је замолила новинаре да у својим извештајима не помињу ту збрку.

Ове две земље мешао је и Буш, а колико збрке стварају Словенија и Словачка говори и чињеница да су некада дипломате имале обичај да се састају на месечном нивоу само да би размениле мејлове који су отишли на погрешну адресу.

И на крају, пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски, који је такође „измислио државу“.

Вашчиковски је раније ове године након састанка Савета безбедности УН рекао да се састао са званичницима скоро 20 земаља, укључујући неке земље са Кариба „по први пут у историји наше дипломатије као што су Белизе и Сан Ескобар“.

Пољско Министарство спољних послова тврдило је да је Вашчиковски помешао назив и да је мислио на државу Сент Китс и Невис, која се на шпанском зове „Сан Кристобал и Невис“.

Иако је објашњено, интернет је одлучио да награди Сан Ескобар мало дужим публицитетом, а појавио се чак и профил на Твитеру те измишљене државе, као и туристичка кампања.

Би-Би-Си наводи да географија светским лидерима изгледа није јача страна и додаје да државама Намбији, Сан Ескобар и Африци жели срећу у дипломатији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи