Јода залутао у саудијски школски уџбеник

„Потписати повељу, ми морамо!“, рекао би џедај Јода да је којим случајем седео током оснивачке седнице Уједињених нација. Наравно, то се није десило. Или можда јесте? Ако је за поверовати школском уџбенику у Саудијској Арабији, Јода је седео одмах поред покојног саудијског краља Фејсала током оснивања УН 1945. године.

Министар образовања Саудијске Арабије Ахмед ел Иса извинио се због грешке у уџбенику, у којем се на једној фотографији види џедај Јода, један од најпознатијих ликова из Ратова звезда, како у Уједињеним нацијама седи поред покојног саудијског краља Фејсала.

Ел Иса је рекао да образовни комитет истражује како је дошло до грешке.

Фотографију, на којој се види омањи џедај како седи поред краља Фејсала док потписује оснивачку повељу Уједињених нација, направио је саудијски уметник Шавиш.

За Би-Би-Си је рекао да му није јасно како је његово дело завршило у уџбенику.

Међутим, нагласио је да својом креацијом није желео да покаже непоштовање или да увреди покојног владара, који је урадио много на мењању Саудијске Арабије и њеној еволуцији у модерну државу.

„Сви овде воле краља Фејсала, чак и млађе генерације“, истакао је уметник.

Дело из 2013. године, названо Уједињене нације (Јода), део је серије у којој су ликови из америчке популарне културе, од капетана Америке до Дарта Вејдера, фотомонтажом убачени у архивске фотографије историјских догађаја.

Почетна инспирација, према Шавишовим речима, била је фотографија покојног египатског председника Анвара Садата док стоји поред Микија Мауса у Дизниленду.

Каже да је Јоду убацио на фотографију са краљем Фејсалом, јер су обојица били „мудри, јаки и увек смирени“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи