Странцима највише сметају лоша хигијена, ишаране фасаде и илегални таксисти

Страни туристи воле Београд и сваке године их је све више. Овог јула их за трећину више него прошле године. Иако је наша престоница целогодишње туристичко одредиште, гостију је највише за Нову годину и лети. Анкета са страним туристима, који су одсели у престоничким хотелима, спроведена је овог лета. Учествовало је више хиљада страних туриста из 75 земаља.

Примедбе су добронамерне, а већину њих имају и сами Београђани.

„Странци нам највише замерају када је у питању хигијена, када је у питању туристичка сигнализација, када су у питању јавни тоалети, онда паркови. Туристи су задовољни прекрасним парковима, али замерају нашим грађанима што не носе кесе за својим љубимцима“, наводи Георги Генов, директор Удружење хотелијера и угоститеља Србије.

Лош утисак о граду остављају нелегални таксисти, који услугу наплаћују по енормно високим ценама што је вишедеценијски проблем Београда. Странце збуњују и ишарани зидови, па се питају да ли су то графити, уметност, политичке поруке, љубавне изјаве, дело уличних банди или обичне жврљотине.

„Странце збуњује ћириличка информација, натписи улица, сигнализација у саобраћају, у трамвајима. На пример код ових модернијих трамваја где постоје најаве за следећу станицу, она иде само на српском, тако да им је доста компликовано да се снађу“, објашњава Небојша Јојић, туристички водич, „Одеон ворлд тревела“.

Овог лета је постављено 35 туристичких табли на пет језика. До краја године ће их бити још сто, а у плану је и постављање 30 интерактивних табли. До следећег лета изградиће се и неколико јавних тоалета јер то је једна од најозбиљнијих замерки.

„Врло брзо у домену недеља имаћемо и мапу ГСП-а на енглеском језику и да вам скренем пажњу да све то о чему сад причамо се већ налази на апликацијама и то не само на апликацији Туристичке организације Београда, већ и неких других апликација које у граду постоје и које вам помажу да се лакше снађете и са тог становишта немамо много замерки“, наводи Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Анкета је показала да нас странци много више хвала него што нас куде. Воле атмосферу нашег града, хвале укусну храну, занимљиву традицију и добар провод. Убедљиво највишу оцену добило је наше гостопримство.

И управо зато требало би да уважимо примедбе страних туриста и поправимо оно што нам замерају, јер, тако то раде добри домаћини.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво