Огуглале на удварање – бразилске златне жабе не чују свој зов за парење

Да ли сте некада покушавали да са неким разговарате на концерту или у бучном клубу? Прилично је тешко пренети информацију када вас ваш саговорник не чује. Е, па тако се осећају бразилске златне жабе, које немају могућност да чују свој зов за парење, али га и даље испуштају.

Научници су утврдили да златне жабе, које живе у џунглама Бразила, не чују свој зов за парење. Тиме су постале једина врста животиња која наставља да прави комуникационе звукове иако је њихова публика изгубила чуло да их региструје.

Међународни тим из Бразила, Данске и Велике Британије открио је да мужјаци две подврсте златних жаба и даље испуштају звукове како би привукли женке. Једини проблем је што их женке, а ни они сами, не чују.

Научници су до овог открића дошли сасвим случајно. Покушавали су да виде како жабе реагују када чују своје звукове.

Вођа истраживачког подухвата, докторка Сандра Гуте са Универзитета у Сао Паулу, изненадила се када је открила да жабе уопште нису реаговале када би им пустила снимљене звукове, уопште не мењајући своје понашање. Чак се нису ни окретале у правцу из ког је долазио звук.

Лабораторијске тестове чула слуха обавио је професор Џејкоб Кристенсен Далсгард са Универзитета Јужне Данске.

Ситне електроде прикачене су на ноздрве жаба и под кожу поред уха како би мериле осетљивост на пријем звукова, слично као и што се то ради и код људи.

Његово откриће је касније потврђено и анатомским проучавањем на Универзитету „Кембриџ“, а то је да је део уха одговоран за регистровање звукова високе фреквенције потпуно закржљао код ове врсте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво