Норвешки пензиони фонд сада вреди хиљаду милијарди долара!

Да, јединица праћена са 12 нула! То је око 190.000 долара по сваком грађанину у Норвешкој.

Менаџери фонда објавили су јуче да су промене валута помогле у томе да вредност фонда премаши билион долара, односно хиљаду милијарди долара.

„Раст тржишне вредности фонда био је фантастичан. Мислим да од његовог оснивања 1996. године нико није могао да очекује да ће фонд икада достићи вредност од билион долара“, рекао је шеф фонда Ингве Слингстад.

Поређења ради, вредност привреде Мексика је око хиладу милијарди долара.

Норвешка је велики произвођач нафте, а велики део зараде од тог енергента стављала је у фонд како би се финансирале пензије и други државни трошкови.

Фонд је један од највећих светских инвеститора у акције, поседујући акције у вредности од 667 милијарди долара у више од 9.000 компанија широм света. Добар показатељ његове величине јесте чињеница да поседује 1,3 одсто свих компанија које се налазе на берзанским индексима.

Највредније уделе има у „Еплу“, „Нестлеу“, „Ројал дач шелу“, „Новартису“, „Мајкрософту“ и „Алфабету“.

Фонд такође озбиљно инвестира у некретнине, укључујући уделе у зградама на најпожељнијим светским адресама, попут Тајмс сквера у Њујорку, Риџент стрита у Лондону и Јелисејских поља у Паризу.

Зарада на инвестицијама била је импресивна протеклих година.

Фонд је од јануара 1998. године до сада растао 5,9 одсто годишње, а када се обрачуна инфлација и трошкови управљања фондом та цифра износи четири одсто.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи