Ако желите Мароко, на Калемегдану ћете га наћи...

Kраљевина Мароко и Србија ове године обележавају шест деценија од успостављања дипломатских односа и непрекидне сарадње између Рабата и Београда. Сви они који желе да се упознају са традицијом и културом ове афричке земље прилику за то имају на Калемегдану до 24. септембра. На путовање кроз ову краљевску земљу посетиоце води десетак аутентичних занатлија, поред којих ћете се несумњиво осећати као ликови из филма „Казабланка“.

Ако вас ових дана на Kалемегдану дочекају звуци традиционалне мароканске музике, знајте да проласком кроз капију стижете у краљевску земљу. Ту ће вас у десетак шатора дочекати занатлије из различитих крајева Марока, а на лицу места видећете како настају разни ручни радови. Да осликате своје тело каном или напишете име на арапском.

Сваки град у Мароку познат је по некој домаћој радиности. Једино је Kазабланка позната по истоименом холивудском филму. Осим тога у краљевској престоници Маракеш живеле су многе познате личности попут Орсона Велса, Ив Сен Лорана, Оназиса и Тенесија Вилијамса.

Сви они су могли да осете да овај град мирише на кожу. У њему се већина становника бави израдом предмета од овог материјала. Белхаж Дрис је један од њих. Осим што прави торбе и каишеве, у његовој радионици настају и пуфови-мароканска верзија табуреа, који има свака кућа. 

„Занат сам наследио од оца, поред њега сам учио, а после сам ишао у техничку школу да се усавршим. Захваљујући овом занату сам се оженио и од тога издржавам породицу. Сматрам да је то частан занат“, каже занатлија из Маракеша.

У једној од краљевских престоница Марока, граду Фесу занатлије претежно праве производе од бакра и метала. И тако је већ вековима. 

„Управо украшавам овај послужавник, који има свака мароканска кућа. Све ове шаре ја сам осмишљавам и урезујем. Овај занат нам је све. Од њега живимо, од њега смо ишколовали децу, а сада они школују своју“, објашњава занатлија Сахи Рис. 

Иако Србија и Мароко већ шест деценија сарађују на међународном плану, њихове добре политичке односе нису увек пратили економски. Зато је ова манифестација само корак ближе јачању економске и културне сарадње.

„Током ове посете управо смо потписали неколико споразума. Посебно бих истакао споразум о ваздушном саобраћају, који би требало да омогући нашим авио-компанијама да припреме све што је потребно како би се успоставила директна линија између Марока и Србије“, објашњава Мухамед Саид, министар туризма, ваздушног саобраћаја, занатства и социјалне економије Марока.

А када авион полети, Мароканци се надају већем броју туриста из Србије. Зато ће вам увек цитирати реплику из Kазабланке „Ако желите авантуру, у Мароку ћете је наћи“. Kомадић те авантуре ових дана наћи ћете и на Kалемегдану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво