Слика за Гиниса – Дунав на платну дугом километар!

Дунав пролази кроз 10 земаља и повезује 80 милиона људи. Као природна лепота, веза и извор живота који мора да се чува, инспирација је једној Сонћанки која ће, захваљујући њему, вероватно ући и у Гинисову књигу рекорда.

Ану Тудор, енергичну 73-огодишњу Хваранку родом из Сонте, за Дунав вежу успомене на детињство, брачно путовање и љубав према природи. Зато је, пре три године, ова самоука сликарка, баш у Сонти, решила да му се одужи – насликала га је на платну дугом километар!

„Од извора почела сам до ушћа, све онако шта има, свако место, који градић, које растиње живи тамо, које животиње живе. Све што има, а треба да се сачува, нек остане на тој слици да подсети“, објашњава сликарка.

Најлепши део јој је, ипак, оних 588 километара кроз Србију: „Показујем оно што знам да постоји, разне роде које имају смешне кљунове, оне изумиру, али ја сам их хтела осликати. Онда има рибара који кухају паприкаше, како је то у природи. Овде је једна црква која је препознатљива по Црној госпи“.

Ту су увек комшије и рођаци за моралну подршку, када треба да се залепи, пренесе. Ипак да би завршила слику тешку пола тоне, била јој је потребна и финансијска помоћ.

„Прву донацију сам добила од свог града Хвара. Светска организација АWP, они су штампали 700 флајера, 600 метара платна су ми донели, 150 килограма фарбе“, набраја Ана Тудор.

Иза себе има 2.000 слика. Најдражу, Дунав, најпре је изложила у Сонти, и то симболично, на Дан Дунава. Видели су је и у Апатину и Сомбору. Док планира неке нове изложбе, Ана очекује и награду за оригиналност.

„Људи праве разне кобасицијаде, па шта ти ја знам пљескавицијаде, и то све тако на неку меру, па тај Гинис прихвата све, па зашто онда не би и моја слика била, километарска?“, упитала се уметница.

До тада, наставиће да прича о значају Дунава унуцима, деци у школама, посетиоцима на изложбама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара