„Aнтички“ авион Северне Кореје могао би бити њено најопасније оружје!

У јеку јачања напетости између Северне Кореје и САД, Ким Џонг Ун тестирао је наизглед смешан, али кључни део његовог војног арсенала!

Недавно објављени снимци, наиме, приказују севернокорејске падобранце који искачу из два – 70 година стара – транспортна авиона „антонов Ан-2“ који датирају још из времена Стаљина, наводи Лусија Суарез Санг, новинарка Фокс њуза.

Иако комичног изгледа, ови „прастари“ авиони би могли да буду њихово најубојитије оружје – с обзиром на нуклеарни арсенал којим Северна Кореја располаже, могу се лако користити за транспорт бомбе и испуштање на било коју мету, без активирања било каквог радара.

Према неколико извештаја, севернокорејска војска има флоту од 200 авиона „антонов Ан-2“. Они су први пут „предстзављени“ 2015. године, али их многи занемарили као застареле.

Међутим, оно што их чини тако опасним јесте то што имају изузетно мали радарски профил, што значи да их је тешко пратити модерним конвенционалним авионима.

Како пише Драјв, овај авион лети толико споро и на малим надморским висинама да би за модерне ракетне системе земља-ваздух био веома тешка мета, јер би им било готово немогуће да их открију и погоде.

Авион који је иницијално био дизајниран као летелица за услужни и комунални превоз, може да слети на кратке писте, што би учинило искрцавање војника врло лаким и непредвидивим, наставља Фокс њуз.

Према Би-Би-Сију, „антонов Ан-2“ је први пут полетео 1947. године када се Совјетски Савез обнављао након завршетка Другог светског рата. Поред изузетно кратке стазе потребне за полетање и слетање, он у основи може да лети и уназад!

„Разлог што 'Ан-2' још увек лети је зато што нема авиона попут њега. Ако вам је потребан авион који може да носи 10 војника, људи или коза, који може да полети и слети било где, или ћете користити 'Ан-2' или хеликоптер“, изјавио је за Би-Би-Си авијатичар Берни Лејтон, који је летео у „Ан-2“ у Белорусији.

Пре пада 1991. године, Совјетски Савез је направио више од 10.000 ових авиона.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара