На данашњи дан детонирана прва совјетска атомска бомба, што је био велики шок за Американце

На данашњи дан 1949. године, на полигону у Семипалатинску, у Казахстану, у седам часова ујутру детонирана је „Прва муња“, прва совјетска нуклеарна бомба.

Плутонијумска бомба РДС-1, познатија као „Прва муња“, рађена је од 1946. на Институту „Курчатов“ у Москви, у то време познатом само као „Лабораторија број 2“, основаном 1943. са циљем производње атомског оружја.

На бомби су, поред осталих, радили и чувени физичари Игор Курчатов, Пјотр Капица и каснији добитник Нобелове награде за мир Андреј Сахаров.

Пројекат је у почетку био под контролом министарства спољних послова, али је напредак значајно убрзан када га је 1945. преузело министарство унутрашњих послова и његов шеф Лаврентиј Берија.

Велики део техничких детаља је добијен од немачких научника или путем шпијунаже америчког пројекта „Менхетн“, а по типу је била имплозивна, баш као и амерички „Дебељко“, бомба бачена на Нагасаки.

Успешан тест атомске бомбе је изненадио САД, које су очекивале да СССР неће доћи у посед нуклеарног оружја пре 1953. године.

Прикупљени подаци након тестирања показали су за 50 одсто разорнију снагу бомбе него што су научници очекивали.

Американци су „Прву муњу“ назвали Џо-1, по совјетском лидеру Јосифу Стаљину.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи