Биг Бен у тишини од данас до 2021. године

Лондонски звоник Биг Бен огласио се данас у подне последњи пут до 2021. године, због радова на обнови куле.

Биг Бен у тишини од данас до 2021. године Биг Бен у тишини од данас до 2021. године

Звона чувеног сата у Елизабетиној кули на једном крилу Вестминстерске палате, у 12 часова, огласила су се 12 пута.

Посланици, запослени у парламенту и пролазници застали су да још једном чују звона пре него што утихну на четири године.

Звона ће се ипак вероватно чути у специјалним прилкама, као што је дочек Нове године или обележавање Дана сећања.

После 157 година готово непрекидног рада, звоно тешко 13,7 тона од данас више неће редовно звонити због безбедности радника који ће бити ангажовани у пројекту поправке звона, сата и куле.

То је најдужи период током којег звоник неће радити од када се први пут огласио 1859. године. Последњи пут звона се нису чула 2007. године због радова на одржавању, а претходно је због реновирања звоник био ван употребе од 1983. до 1985. године. Такође се није оглашавао током сахране британске премијерке Маргарет Тачер 2013. године.

Име Биг Бен односи се на звоно, али је назив постао уобичајен за сат и целу кулу која је пре неколико година добила име по краљици Елизабети Другој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво