Брод Америчке морнарице пронађен после 72 године

Неколико недеља након што су се навршиле 72 године како је вода Пацифика прогутала брод Америчке морнарице „Индијанаполис“ истраживачи предвођени бизнисменом Полом Аленом обелоданили су да су остаци пловила пронађени.

Олупину америчког брода пронашао је у петак тим који је предводио један од оснивача „Мајкрософта“ Пол Ален. „Индијанаполис“ се налазио на дну Филипинског мора на дубини од пет и по километара.

Историчари и други стручњаци Команде морнаричке историје и наслеђа удружиле су снаге са Аленом прошле године како би утврдили шта се десило са бродом након што су га погодила торпеда јапанске подморнице.

„Индијанаполис“ је потонуо за само 15 минута тог 30. јула 1945. године, а Америчкој морнарици требало је четири дана да схвати да је брод нестао.

Око 800 чланова посаде од 1.200 морнара и маринаца успело је да се склони са брода пре него што је потонуо, али је током наредних неколико дана готово 600 њих преминуло од жеђи, последица боравка на отвореном мору, у нападима ајкула или се утопило.

У саопштењу које је издала Морнарица, наводи се да је данас живо 19 чланова посаде.

Непосредно пре него што је потопљен, „Индијанаполис“ је завршио тајну мисију - доставио је на острво Тинијан делове атомске бомбе „Малиша“ (Little Boy), која је касније бачена на Хирошиму.

„Иако ћемо ми наставити да тражимо остатке олупине, надам се да ће сви који су повезани са овим бродом осећати неку врсту заокружења, завршетка после толико година“, навео је Ален у саопштењу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво