Шпанци воле сувенире са комунистичким мотивима, Словенци и Хрвати са ликом Тита...

Због летње сезоне или музичких фестивала – Београд је ових дана пун туриста. Традиционално, највише долазе из региона и европских земаља, али приметан је и већи број Израелаца, Турака, Кинеза. Осим успомена, са собом носе и сувенире који се у Београду могу купити на неколико локација.

Разгледање града, па кратки предах код продаваца сувенира. Понуда богата и необична. Ипак, Дража, Тито и Тесла раме уз раме, туристима много не говоре. Купују оно што лепо изгледа, може да се дотакне и испроба:

„Током боравка, сазнао сам много о српској историји и тешким временима кроз која сте прошли. Зато сам желео да купим ову капу и мајицу са натписом Србија“, каже Том из Пољске.

„Бројанице, упаљач, за брата, за фамилију, да знају“, набраја туриста из Француске.

„Купићемо нешто са симболом Београда, што ће нас подсећати да смо били овде – поклонићемо их и пријатељима у Румунији“, додаје Космин из Румуније.

Укус туриста најбоље познаје продавачица са најдужим стажом на Калемегдану. После три деценије научила је да Шпанци воле сувенире са комунистичким мотивима, Словенци и Хрвати са ликом Тита. Преко океана се носе новчанице.

„Американци једино што воле, воле ове инфлације, воле милијарде. То им је најинтересантније – 500 милијарди, та новчаница која кад је изашла прва једина највећа на свету са 11 нула, 12 цифара“, објашњава Олга Станковић, продавачица сувенира.

Много мање нула данас троше на сувенире, примећује. Ову годину уписује као ону са најмање промета.

„Раније су Немци: 'Рајзис картен, рајзис картен'. Сада прође 120 људи, ако једна Немица купи евентуално четири разгледнице. Једино што купују симболе Србије, то су ови туристи који се сад враћају у Канаду, САД, који су овде били код своје фамилије“, додаје Станковићева.

Мањи промет на тезгама не значи и мање туриста у престоници – потврђују на месту које им је, често, прва адреса. Напротив.

„Од пролећа је већ кренуо већи прилив гостију из Израела. Гости из Турске нам долазе у већем броју када је сезона. Оно што смо приметили је да полако почиње Кина и доста туриста из франкофоног говорног подручја“, рекла је за РТС Сања Павловић из Инфо-центра Туристичке организације Београда.

Осим са магнетима, привесцима и чуваркућама, туристи из Инфо-центра одлазе и са препорукама. Београдска тврђава и Калемегдан, Дорћол, Храм светог Саве не смеју се заобићи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво