Упркос киши „Труба најбоље звучи у Гучи“, а мирише и печење...

Свадбарски купус, печење, пријатељска атмосфера и звуци трубе - тако је, упркос прохладном времену, изгледало вече када су на једном од најпознатијих српских фестивала, Драгачевском сабору трубача у Гучи, проглашени најбољи.

Олуја, а код Прељине и град, кварили су расположење свима који су у суботу после подне кренули у Гучу. Киша је ипак, на улазу у ових дана најпознатију српску варошицу, сасвим престала, а тамо - Србија у малом.

Лесковчани, Београђани, Чачани - сви су у Гучу дошли да чују трубу и пробају чувени свадбарски купус. „Купус је заиста главна атракција и међу Србима и међу странцима“, каже Бошко Ђоковић из околине Љига, који га у Гучи годинама кува и продаје.

„Продајем и печење и купус, али више иде купус, и међу 'нашима' а и међу странцима“, открива Ђоковић.

Свадбарски купус, чија порција је ове године у Гучи коштала 300 до 400 динара, према његовим речима, кува се пет до шест сати, а у њега се ставља јунетина, ребра, сланина и много зачина: „Свако по свом ставља зачине, то се не открива“.

На улицама Гуче, наилази се, осим на купус, печење и трубе, и на упадљиво много страних туриста. Један Словак каже да је Сабор веома познат у његовој домовини и да је хтео и он да дође да се увери: „Овде је предивно, експлозија енергије, овде се осећа срце Србије“.

Међу посетиоцима, била је и млада Београђанка која је, иако је сасвим случајно „завршила“ у Гучи, срећна што је тако: „Дошла сам возом са друштвом у Пожегу, сасвим спонтано, а онда таксијем у Гучу, нисмо планирали да долазимо, али сада ми је драго што јесмо“.

Организатори су ове године одлучили да Гучу врате коренима, да се тамо чује само труба, а да не гостују, како је претходних година био обичај, естрадне звезде. Само труба се заиста и чула, и то не само оних оркестара који су се такмичили, већ и оних који то жарко желе.

„Нисмо прошли квалификације, али смо свеједно дошли да свирамо макар овако, за себе, јер Гуча је сан сваког трубача“, рекао је Танјугу трубач из Банатског Новог Села који, иако се није такмичнио, пролазнике је са својим оркестром забављао испред Споменика трубачу.

Драгачевски сабор, под слоганом „Труба најбоље звучи у Гучи“ вечерас се званично завршава, а синоћ су проглашени најбољи.

Оркестар Бојана Крстића из Владичиног хана изабран је за најбољи оркестар 57. фестивала.
Најбољи трубач ове године је Јанко Јовановић из Пожеге, а награду за најизворније музицирање добио је оркестар Ивана Ђенарића из Акмаџића. Златну трубу освојио је Иван Јовановић из Ужица.

Драгачевски сабор, фестивал трубе, један је од је од најпознатијих фестивала у Србији, основан 1961. Године 2005. о њему је снимљен и документарни филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво