Женски затвор и пожаревачке улице красе мурали

У Пожаревацу је одржан први Фестивал уличне уметности, који је у тој вароши окупио познате уметнике од Перуа до Украјине. Улицу поред Женског затвора, али и остале сокаке сада красе мурали.

Коњи и слободне жене дивље лепоте од више десетина метара са фасада зграда и зида Женског затвора, засениће сваког ко после првог Фестивала уличне уметности уђе у Пожаревац.

Радови уметника из целог света инспирисани су природом и њеним богатствима које Пожаревац има, Миленом Павловић Барили и Ергелом Љубичево.

„Окренута је симболично ка Љубичеву, како би се нагласила та конекција између Пожаревца и Љубичевске ергеле, а сама идеја за мурал је да добро чувамо оно што је наше и да будемо поносни“, истиче Андреј Илић, уметник из Београда.

Пожаревац је сада богатији за више од 20 великих мурала, графита и мозаика. Мали се више не могу ни избројати. И сви су поклон.

„Град је доживео велику трансформацију. Море људи шета поред затвора и поред овог зида. Унели смо заиста много боја, динамику. Све оно што смо очекивали, па чак и много више од тога“, каже Светлана Милутиновић, организаторка фестивала и помоћница градоначелника Пожаревца.

Тиме је Пожаревац трајно унапредио туристичку понуду, али су грађани својим дивљењем и наклоношћу већ заинтересовали прве туристе.

„Предивно је. Људи су овде тако дружељубиви, доносе нам пића, храна је лепа. Само месо, али ја волим месо, па је савршено“, наводи Исаков Елекс, уметник из Немачке.

Цртање по зградама и улицама је млада уметност у Србији, али они који осликавају свет, кажу да држимо одличан темпо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво