Веровали или не, ово је „граница између Тихог и Атлантског океана“

Као на географској карти – „граница између Пацифика и Атлантског“ океана је у виду jaсне црте, а њихове воде као да не могу да се измешају, наводе бугарски сајтови. Наравно, реч је о локалној појави која ће нестати за неколико дана.

Овај атрактивни снимак са Јутјуба, од којег је све почело, начињен је са једног туристичког брода.

И наравно да се мешају! Само тај процес траје „мало“ дуже него што бисмо очекивали, објашњавају стручњаци. Треба неколико дана да се воде различите густине и боје измешају једва пар центиметара. Посебно што је ова светлија и мутна под директним утицајем реке која се недалеко одатле улива у океан.

Јер и за овако велике водене површине важе исти механизми мешања као и за друге течности: дифузија две течности и физичко деловање.

Дифузија, односно ширење или разливање код течности је изузетно споро. Тако да код океана дужина тог процеса највише зависи од физичке агитације, тј. физичких утицаја на мешање – таласа, подводних струја, ветрова...

Такође, густина океана може утицати на местимично стварање ове видљиве „границе“, услед разлике у салинитетима воде.

Затим, ту су и приливи слатке воде од топљења глечера, велике реке које локално уносе и извесну количину глине и муља у океан и мењају му густину и боју, већи број алги с једне стране...

Међутим, на крају се све то измеша.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво