Додоле на мексички начин

Древна, спектакуларна уметност мексичких летача, које припадници народа Тотонак изводе током периода глади и суше, проглашена је за заштићено културно благо. Тиме је та традиција постала прва такве врсте у Мексику која се нашла под окриљем УНЕСКА.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу УНЕСКО прогласила је недавно древну уметност летења припадника народа Тотонак за заштићено културно благо.

Припадници тог мексичког народа из савезне државе Веракруз веома су задовољни признањем и у ту част приредили су публици спектакл. УНЕСКО-во признање помоћи ће очувању, ширењу и развијању културног наслеђа летача у тој земљи.

Сматра се да ритуал датира из 600. године пре нове ере. Доласком шпанских освајача постао је део фестивала „Корпус Кристи".

„Мексички летачи нашли су се на УНЕСКО-вој репрезентативној листи заштићеног блага човечанства. На тај начин моћи ће да се очува то културно наслеђе", истакао је представник УНЕСКА Николас Шулце.

Према древној традицији, током периода глади и суше, старији припадници народа Тотонак слали су свештенике као гласнике да приносе дарове боговима и моле се за кишу и плодно земљиште. Церемонија почиње сечењем стабла високог 20 метара, а затим се древним плесом призива бог ветра и тражи опроштај и заштита, све то уз звуке флауте и бубња.

Најспектакуларнији део ритуала подразумева пењање летача уз стуб, безбедно везивање, док музичар на врху стуба призива Сунце и богове ради заштите оних који лете. Цео ритуал прате пригодне песме.

Према речима летача Нарциса Родригеза, признање истовремено отвара врата свету и значи већу одговорност.

„Одговорност ће бити на члановима наше заједнице, деци, унуцима и праунуцима. Не смемо да прекинемо ову традицију јер је то наслеђе наших предака", нагласио је Родригез.

УНЕСКО планира одржавање годишњег, међународног сусрета мексичких летача током једног фестивала и оснивање школе како би се деца учила вештини летења и привукла нова генерација припадника народа Тотонак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво