Ово је најлепше двориште на територији Крагујевца!

Драгица Гајић из Дулена сачувала је старе родитељске куће и уредила најлепше етно-двориште на територији Крагујевца. У њеном дворишту доминирају  дрво, земља и камен и расту старе, заборављене врсте цвећа. Али, како је већина мештана отишла да живи у Крагујевцу, њено мало ремек-дело нема ко да види.

Све је овде једноставно, а опет најлепше. Као да је време стало у домаћинству Драгице Гајић из Дулене код Крагујевца. Куће и окућницу предака је сачувала, ништа није одузела, тек по нешто придодала.

Најлепше етно-двориште, у складу са природом – камен, дрво, земља. Уредила га је сама.

„И камење ово поставила, цвеће сејала, резала, ограду ову исто шишам сама, траву косим, уживам у том раду и баш сам поносна на све то што сам урадила“, каже Драгица Гајић из Дулена.

А највише се поноси што је од бакине куће направила етно музеј – јединствену ризница предмета, какав још ретко где може да се види. Доста је наследила, али и сакупљала по селу, да се не баци. Богатство стварано и чувано генерацијама.

„То је стварно наша традиција, наше ствари и ја сам одрасла на, и за софром ручала из ових земљаних чинија. И тако ми је драго, да ћу чувати док могу да се борим“, истиче Драгица.

Нема овде луксуза, нити савета пејзажних архитеката. Старинске мушкатле у земљаним ћуповима и туфнастим лонцима и мирис заборављеног цвећа: рутвице, здравца, калопера.

„Тако да смо поносни што смо успели овом акцијом, у ствари да оживимо мало село и да стварно буде лепо и уређено“, додаје Драгица Атанасијадис из Градске туристичке организације „Крагујевац“.

У лепоти најлепшег етно-дворишта подно Гледићких планина, у погледу, који по многима нема премца, уживају и мештани Дулена. Кад заврше с послом, окупе се испод крушке, калуђерке.

„Али да је још неко да се придружи, да би се нешто улепшала и друга села. То је труд, рад, али је жалост, нема више млади да долазе овде“, каже Мирослав Петровић из Дулена.

У најјужнијем селу на територији Крагујевца данас тек стотинак, махом старачких домаћинстава. Млађи из града, долазе викендом. За своју децу, 65-годишња Драгица Гајић, створила је и сачувала све што вреди и траје.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво