Крај „Антонова“ – украјински џин пред ликвидацијом

Украјинска влада основала је посебну комисију која ће надгледати процес ликвидације легендарне компаније за производњу авиона „Антонов“, која је изнедрила неке од највећих транспортних летелица на свету – Ан-124 и Ан-225.

Влада је наложила министру Јурију Бровченку да предводи комисију, која ће осигурати да у наредна два месеца буду имплементиране мере за ликвидацију и да се изврши плаћање свих кредитора.

Прошле године, украјинска влада наложила је „Антонову“ да прекине све уговорне обавезе са руском компанијом „Јунајтед еркрафт корпорејшн“, преноси РТ. Тај потез је Москва критиковала, говорећи да је политичка одлука.

Договор између украјинске и руске компаније потписан је 2010. године, а према њему су се уговорне стране обавезале да сарађују у маркетингу, продаји, дизајну и производњи војних, цивилних и теретних летелица.

Основан у Новосибирску 1946. године као изузетно тајни биро за дизајн и производњу авиона, „Антонов“ је 1952. године пребачен у Кијев. Производио је цивилне и теретне авионе, као и летелице за посебне намене.

Највећи авион на свету Ан-225 засигурно је најпознатија летелица „Антонова“, а направљен је да носи совјетски шатл „буран“.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара