Српска новинарка прекршила правила Беле куће

Српска новинарка Ксенија Павловић прекршила је правила Беле куће јер је, на овонедељној конференцији за новинаре, користила апликацију „Перископ“ и уживо на интернету емитовала звучни снимак брифинга портпаролке Саре Сандерс, иако је то забрањено, наводи „Вашингтон пост“.

Лист оцењује да овај „акт побуне“ представља значајан развој у односима Беле куће са медијима, а бунтовни потез српске новинарке привукао је велику пажњу других новинара.

На свакој конференцији за медије у Белој кући од 29. јуна – али и на ранијим – портпарол америчког председника Доналда Трампа упозорава новинаре са паметним телефонима у Прес сали да не смеју да снимају конференцију, нити чак да емитују уживо аудио-снимак, подсећа амерички лист.

Међутим, Ксенија Павловић, некадашњи студент Факултета политичких наука у Београду и бивши предавач на „Јејлу“, која је основала новински сајт „Павловић тудеј“ (Pavlovic Today), то правило је у среду прекршила током конференције за новинаре нове портпаролке Саре Сандерс, а линк за садржај који је уживо снимала објавила је на Твитеру.

Снимак уживо, у трајању од око 17 минута, био је лошег квалитета, али се Сандерсова ипак могла чути како представља директора за законодавна питања Марка Шорта, након чега је Павловић на Твитеру објавила линк за нови снимак, који је трајао 31 минут.

Како Вашингтон пост наводи, њени аудио-снимци су, у тренутку када их је емитовала, прошли прилично незапажено – први је привукао 37 пратилаца, а други 41.

У Белој кући засад нису коментарисали ово кршење правила.

Амерички лист подсећа да су новинари критиковали недавно уведена ограничења за извештавање са конференција за медије из Беле куће и позвали председников тим за комуникације да омогући емитовање садржаја уживо, али напомиње да су новинари увек поштовали правила Беле куће.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво