Земља постаје планета пластике

Амерички научници израчунали су да је до сада у свету произведено укупно 8,3 милијарде тона пластике, а половина тог материјала у последњих свега 13 година.

Би-Би-Си наводи да је укупна количина до сада произведене пластике једнака тежини 25.000 облакодера „Емпајер стејт билдинг“ у Њујорку или милијарду слонова.

Стручњаци су навели да је 8,3 милијарде тона пластике заправо направљено у последњих 60 или више година, а да велики проблем представља то што се предмети од пластике, као што су амбалаже, углавном користе током кратког временског периода пре одбацивања.

Од почетка масовне производње 1950-их година, полимери су сада свуда око нас - од амбалаже за храну и одеће до делова авиона, пише Би-Би-Си.

Више од 70 одсто укупне производње сада представља отпад, углавном на депонијама, мада је загађење широко распрострањено, па захвата и океане.

„Убрзано постајемо 'планета Пластика' и ако не желимо да живимо у таквом свету, онда треба да размислимо о начину на који користимо поједине материјале, а нарочито пластику“, рекао је професор калифорнијског Универзитета Санта Барбара, Роланд Гејер за британски јавни сервис.

Око 30 одсто до сада произведене пластике у свету и даље је у употреби, док је свега девет одсто одбачене пластике рециклирано, наведено је у извештају објављеном у часопису Сајенс адвансес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи