Зима, снег, лед, ветар... Њему свеједно, пошту ће испоручити

Није му лако ни лети, а зими се по српском Сибиру само он креће. Једини је на Пештери који ради тај посао. Две деценије није ишао ни на одмор ни на боловање. Упознајте супер поштара са Пештерске висоравни.

Није бројао километре које је прегазио делећи пошту. Њега не заустављају ни високи снегови, нити зимски минуси. Он стиже тамо, где ретко ко може - до горштака у 14 забитих села, раштрканих по Пештери. Заштитни знак Карајукића бунара - Радоје Куч.

„Најтеже је зимски период који, падају велики снегови и тешко се пробити до села. Ако треба лекови да се дотуре, ту сам ја. Ако треба 'нивом' да се болесник повезе, ту сам ја и то ми је неко велико задовољство помоћи у тим мукама“, каже „поштар који свуда стиже“, Радоје Куч.

Ово пространство само је део његовог рејона. Без путева, асфалта, уцртаних знакова, адреса - искуство му је оријентир. Поштарски шалтер, уторком и петком, замени оним преко пута - столом у локалној кафани.

„Он је најбољи радник. Нисмо запамтили бољег човека и поштара од њега. Шта ми говоримо и он са нама и добар дан и мерхаба. И смијемо се и волимо се“, наводи Амир Горчевић.

Од поште је, каже, добио мотор, који по оваквом терену, тешко да може. Зато, сам набавља кола.

„Нива доста троши зими. Четрнаест литара дају ми месечно мада то не чини ми посла, нимало. Кад би имала фирма слуха да ми повећају у бензину, јер би ми олакшицу барем у зимском периоду направили“, истиче Куч.

Ни челик није издржао оно што Радоје јесте. Пет аутомобила на клоцнама и троје моторних санки, одавно су у пензији. Али, тамо где је механизација затајила, поштар из српског Сибира није.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво