Хрватска министарка одбила да уради спорни математички задатак

Хрватска министарка образовања Блаженка Дивјак, иначе, професорка математике и продекан на Универзитету у Загребу, одбила је да реши математички задатак са којим су је суочили новинари, а који на матури није знала да реши половина ученика, што им је створило бројне проблеме.

Спорни задатак, наиме, гласи: Потрошња аутомобила је седам литара на 100 километара, а комби с једном литром горива може да пређе 11 километара. Ако су и аутомобил и комби возили 450 километара, колико је више горива потрошио комби од аутомобила?

Понуђени одговори: А. 9,41 литар Б. 14,79 литара Ц. 16,25 литара Д. 18 литара.

Праг пролазности за двојку из математике био је свега 24 одсто, а чак 50 одсто матураната није успело да реши тај задатак, пренели су хрватски медији.

„Сигурно да знам да га решим јер се ради о математици. Друга ствар је што је важно да ми не само да препознајемо најбоље ученике који имају потенцијала за међународне успехе, него да и другима помогнемо који имају посебне образовне потребе. Такође треба помоћи и такозваној средини, коју запостављамо – јер средина не постоји“, рекла је министарка Дивјак, пренели су хрватски медији.

Додала је да постоје само неискоришћени потенцијали које ученици имају и који се, како је рекла, могу препознати у систему.

Задатак на нижем математичком нивоу, наиме, није знало да реши чак 12.000 матураната у Хрватској.

Директорка НЦВВО-а Маја Јукић издвојила га је како би истакла ниво знања, односно незнања које влада међу хрватским матурантима, саопштио је хрватски портал Средња.

Број коментара 68

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво