Вини Пу цензурисан у Кини јер „подсећа на Си Ђинпинга“?

Кинеска друштвена мрежа „Веибо“, еквивалент „Твитеру“, блокирала је претрагу и слике о Винију Пуу, симпатичном медведу из књига за децу од пре једног века, јер је једном наведено да подсећа на кинеског председника Си Ђинпинга.

Уколико се укуца претрага за анимираног медведа на кинеским друштвеним мрежама се појављује порука да је „садржај незаконит“.

С мреже за размену порука WeChat, која је у широкој употреби у Кини, уклоњене су слике Винија Пуа. Неки корисници су се нашалили остављајући коментаре да је медвед „вероватно украо теглу меда, па је кажњен“.

Кинеске власти воде строгу цензуру и контролу садржаја на интернету.

Прва поређења медведа с кинеским председником појавила су се 2013. године кад су корисници интернета поставили слику Си Ђинпинга и тадашњег америчког председника Барака Обаме, као Винија Пуа и његовог пријатеља тигрића Тигра.

Наредне године, поново се појавила слика медведа као да је кинески председник. Овог пута са јапанским премијером Шинзом Абеом, са фотомонтажом да се Вини Пу рукује с копитом свог пријатеља Магарета.

Корисници интернета су 2015. године слику кинеског председника током смоте војске упоредили са Винијем Пуом који се вози у кабриолету. Та слика је постала „највише цензурисана у Кини те године“, наводи аналитички портал Глобал риск инсајтс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи