Бачко Подунавље – српски Амазон

Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ недавно је уписан на Листу резервата биосфере Унеска. Део је „Европског Амазона“ који представља једну од најочуванијих ритско-мочварих целина на читавом току Дунава. Обухвата подручја пет општина: Апатин, Сомбор, Оџаци, Бач и Бачка Паланка. Екипа РТС-а посетила је део резервата – Горње Подунавље.

На 20.000 хектара пространства природа је препуштена онима који у њој живе - заштићеним и ретким врстама биљака и животиња. Због обиља хране и добрих склоништа ови простори су дом многих дивљих животиња.

„Црне роде воле шуме које су заштићене, оне су стидљиве и потребно им је да су у неким старим шумама где могу да ставе своја гнезда. Имамо видре“, наводи Душка Димовић из Светске организације за природу WWF.

„Ми смо под перманентним мониторингом орла белорепана, ту на подручју Горњег Подунавља егзистира две трећине целокупне популације орла белорепана“, нагласио је Миљан Велојић из ЈП „Војводинашуме“.

На средњем току Дунава, кажу, нема богатијег мрестилишта за чак 52 врсте риба. Овде живи више од 250 врста птица и око 1.000 европских ритских јелена, што је више него у остатку читаве Србије.

Природа је годинама експлоатисана. Горње Подунавље је, кажу надлежни, пример како је можемо обнављати. Године 2011. почело се са барама - важним стаништима птица, али и областима које утичу на смањење опасности од поплава.

„Метода која је овде рађена је уклањање инвазивних врста и враћена је сама еколошка функција бари, враћен joj је живот, биљни и животињски свет. Ту можемо да видимо шаш који је у принципу природно станиште ових влажних подручја као и остале барске птице мочварице“, објаснио је Мирослав Вељковић из ЈП „Војводинашуме“.

Душка Димовић каже да је услуга еко-система изузетно важна улога овог подручја.

„Зато имамо између осталог проблеме поплава, јер ми као људи смо 200 година правили обалоутврде и насипе уз Дунав и само је остало 20 одсто некадашњих плавних подручја уз Дунав и зато је важно да ове бисере уз Дунав сачувамо“, истакла је Димовићева.

Бригу о резервату води Јавно предузеће „Војводинашуме“. Унескова потврда даје им додатни ветар у леђа.

„Резерват биосфере на неки начин потенцира на равнотежи, односно на кохабитацији заштите природе и човека и то је у суштини и сатисфакција и управљача да у том контексту ради мудро у смислу, користећи природне ресурсе да што боље управља и заштитом природе односно заштићеним подручјима“, оценио је Велојић.

Уз Горње Подунавље, у специјалном резервату су још три заштићена подручја - Карађорђево, Бегечка јама и Тиквара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво