Језива кула од људских лобања пронађена испод Мексико Ситија

Древна кула, у коју су узидане људске лобање, откопана је испод Мексико Ситија, а њено откриће даје нови увид и поставља нова питања о традицији људског жртвовања у Астечком царству.

Археолози су откопали 676 лобања, које су биле узидане у торањ близу Темпло Мајора, једног од главних храмова у Теночтитлану, престоници Астечког царства, на чијем је месту касније подигнут и данас лежи Мексико Сити.

Оно што чини ово узнемирујуће откриће још језивијим и јединственијим јесте чињеница да су у кули пронађене лобање жена и деце.

„Очекивали смо само мушке лобање. Већином од младих мушкараца који су били ратници, али овде има и лобања жена и деце“, каже Родриго Боланос, биолошки антрополог и један од чланова тима.

За торањ се верује да је био део посебног „цомпантлија“ (дрвене или камене палисаде на којима су постављане лобање ратних заробљеника и других жртвованих појединаца), направљене да уплаши и деморалише конкистадоре, који су касније и довели до слома Астечког царства.

Традиција људског жртвовања била је изузетно развијена у Астечком царству. Годишње је боговима жртвовано десетине хиљада људи, а према неким изворима и стотине хиљада.

Током четвородневне церемоније поновног освештавања Велике пирамиде у Теночтитлану 1487. године, жртвовано је на десетине хиљада људи.

Жртвовање су спроводили свештеници, од којих би четворица држала жртву на каменом столу, док би пети церемонијалним сечивом исекао абдомен код дијафрагме и вадио срце.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се