Министар намамио птице грабљивице да му се еколози не би пели на кров

Пољски министар животне средине Јан Шишко нашао је начин да насамари „Гринпис“ и друге екологе и да их спречи да се пењу на кров његовог министарства како би развијали протестне транспаренте, тако што је на кров поставио кућицу у којој се угнездила ветрушка, заштићена грабљивица из реда соколова.

Министарство је још прошле године ветрушкама поставило кућицу на крову, после једне спектакуларне протестне акције „Гринписа“, а сада је стрпљење уродило плодом. Чим су чиновници опазили на крову новог станара, одмах су данас издали упозорење еколозима, да је законом забрањено да ветрушку плаше или узнемиравају.

„Радује нас чињеница да су се на крову министарства угнездили крилати гости. Ветрушка (Falco tinnunculus) је заштићена птица уредбом министра животне средине од 16. децембра 2016. године. Особе које се без дозволе министарства попну на кров третираће се као да крше забрану плашења заштићених животињских врста за шта прети казна затвора или новчана казна“, упозорило је данас Министарство.

Кшиштоф Ћибор из пољске подружнице међународне еколошке организације „Гринпис“ изјавио је пољској телевизији „Полсат“ да министру који сада штити једну ветрушку није сметало да одобри сечу дрва у последњим остацима некадашњих европских прашума Бјаловјежској прашуми, на граници Пољске и Белорусије у штићеном периоду када се гнезде.

Пољски „Гринпис“ наљутио је министра када је са крова Министарства животне средине у априлу 2016. године спустио огромни транспарент са захтевом да цела пољска страна Бјаловјеже буде проглашена за јединствени Народни природни парк, у коме људска рука не интервенише а не само њен део под заштитом УНЕСЦО.

Због тога што је одобрио сечу дрва, правдајући то инвазијом осмозубог смрчиног поткорњака и то и у време од 1. марта до 15. октобра, уз образложење да тај штићени период важи за све шуме у Пољској изузев државних, министар Јан Шишко у спору је и са Европском комисијом која је затражила да објасни зашто крши европску легислативу заштите животне средине.

У суботу је на позив еколога кроз Варшаву прошао протестни поход са више од 3.000 људи, који су тражили од министра да макне руке од Прашуме и да тај европски и светски природни уникат, дом европског бизона, остави на миру и нетакнут преда наредним покољењима а не да од њега прави „плантаже дасака“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара