Србија и Аустралија заједно у археолошком трагању за палатом код Сремске Митровице

На локалитету „Глац“, у околини Сремске Митровице, Србија и Аустралија почињу заједнички археолошки пројекат , а резултат истраживања, за које се очекује да ће трајати годинама, могло би да буде и проналазак царске палате из касноантичког периода.

У пројекту ће учествовати студенти и професори археологије Универзитета у Сиднеју, који су се данас у Министарству културе Србије састали с министром Владаном Вукосављевићем, амбасадорком Аустралије у Србији Јулијом Фини и градским менаџером Гораном Весићем.

Стручњаци из Аустралије су навели да није реч о краткорочном пројекту, већ о сарадњи која би могла да траје пет до 10 година, али се првим резултатима надају већ у наредних неколико недеља.

Очекују да ће наћи палату коју је изградио римски император Максимијан који је живео у трећем веку наше ере, и саградио је за своје родитеље који су били „обични сељаци“.

Министар Вукосављевић је рекао да је Министарство културе помогло пројекат са више милиона динара.

На састанку је речено да је арехолошки пројекат битан и због укупне међународне сарадње, учвршћивања веза са српском дијаспором у Аустралији, и због развоја туризма у Србији, на шта је указао градски менаџер Београда Горан Весић.

Министар Вукосављевић се осврнуо и на проблем крадљиваца археолошког блага који га илегално налазе и распродају. Обећао је да ће Министарство културе радити на томе да им „посао учини што тежим, непријатнијим и привести их правди“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи