Сањао је диплому, а онда је после 30 година претворио у јаву

Снови могу постати стварност и то није отрцана фраза. Битно је само да верујете у њих. Један успешни српски дизајнер је после три деценије успео да оствари свој сан, али и више од тога.

Он је вероватно једини који је прво добио награду за животно дело, а потом дипломирао у тој области на Академији примењених уметности. За графичког дизајнера Славимира Стојановића диплома је важнија од награде, јер је остварење тридесетогодишњег сна.

„Имам осећај да сам заокружио нешто што сам одавно почео да цртам у својој глави, то је један сан који је био од најаранијег детињства да је напокон до краја остварен. Пре свега због себе самог а онда и због детета које треба да буде инспирисано мојим почецима и мојим завршецима“, рекао је Стојановић.

Мотивација је, каже, била школска књижица његове ћерке, када је завршила први разред, и када је чуо хвалоспев учитељице. То би, истиче, био понос сваког оца.

„Онда сам само помислио - не могу да нисам довршио свој сан и да будем ћале такве Нађе, моје ћерке“, каже Стојановић.

Желео је да инспирише ћерку, а заправо је она њему била инспирација. Као и родитељи, који нису завршили факултет, јер су уместо на предавањима време проводили одгајајући Славимира, рођеног баш када су обоје почели да студирају.

„Ми смо сад сви заједно завршили факултет. У конструкцији мог живота је породица пресудна за базу из које ја остварујем своје снове, да ли је то факултет или неки успеси у послу или у уметности, то је мање важно“, истиче овај дизајнер.

Признања му никада нису мањкала. Награђиван је више од 300 пута, а уврштен је и у Ташенову књигу најутицајнијих графичких дизајнера света. Иако га је увек пратио осећај празнине, никада није губио мотивацију.

„Сигурно је то продубило моју амбицију да добијам стално признања, награде, да бих једноставно закрпио ту рупу. Није то из образовања, једноставно из недовршености неке. И онда имаш осећај да си све преварио“, додаје Стојановић.

Сада никога не вара и сања нове снове. Свима поручује да не треба одустајати од сопствених снова.

„Снови су оно што нас чини живима и што нам даје смисао боравка у овој инкарнацији, у овом облику и на овом месту“, каже човек који је и овај сан остварио. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи