Кит ниоткуда!

Грбави кит изненадио је групу посматрача на рибарском броду у Њујоршком заливу када је искочио тик испред њих, остављајући их потпуно мокре и са успоменом коју ће вероватно памтити до краја живота. А и почастио их је једном рибом.

„Ово је свакако била једна од најлуђих ствари које сам у животу искусио“, написао је Пол Зиоковски, који је поставио снимак на Фејсбуку. Он и његови пријатељи били су на пецању у Њујоршком заливу када је грбави кит искочио одмах испред његовог брода.

Када смо изашли на море приметили смо пераје једног кита како пробија површину воде и одлучили смо да оба брода зауставе да их не би узнемиравали.

Остали су удаљени око 150 или 200 метара. Међутим, онда је Пола надвладала радозналост па је са једним бродом полако пришао на мање од 100 метара од места где су спазили кита.

„Одједном је овај морски голијат искочио са десне стране и сви смо остали смрзнути у месту. Био сам потпуно очаран“, испричао је Пол.

Одрасли грбави китови обично су дугачки од 12 до 16 метара и теже до 35 тона. Имају јединствен облик и добро су познати по честом искакању из воде, што их чини веома атрактивним за посматрање.

Могу се видети у свим океанима и морима света, а мигрирају чак 25.000 километара сваке године. Хране се у поларним водама, а онда се селе у тропске пределе где се паре.

Испуштају изузетно сложене звукове и „песме“, које трају од 10 до 20 минута.

Као што је случај са свим великим китовима, претрпели су трагичан пад популације све док није успостављен мораторијум на њихов лов 1966. године. Процењује се да је до тог тренутка изловљено око 90 одсто укупне популације.

Сада се њихов број процењује на 80.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се