Како је Хари Потер зачарао свет

Прошло је 20 година откако је објављен први део књиге о магичном дечаку – „Хари Потер и камен мудрости“. Све је почело тако што је књижевница Џоана Роулинг у возу на путу од Лондона кa Манчестеру сањала причу о чаробњаку.

Како је Хари Потер зачарао свет Како је Хари Потер зачарао свет

Први рукопис завршила је 1995, пишући претежно у кафићима у Единбургу, док је њена беба спавала у колицима.

Након многих одбијања од стране издавача, „Блумсбери“ је напослетку пристао да објави рукопис. Прва књига с тврдим повезом, објављена 26. јуна 1997. године, штампана је у само 500 примерака.

Онда се десило нешто магично – та прва књига, и шест које су уследиле – касније су продате у више од 450 милиона примерака широм света.

Помама је била толико велика, да је Велика Британија 1999. године лансирање књиге Хари Потер и затвореник из Аскабана временски одредила на 3.45 послеподне, како би спречила децу у Енглеској и Велсу да прескачу школу да би ишла да купе свој примерак.

Напослетку је само објављивање нових делова постајало ударна вест – када је Роулингова 2000. године требало да објави четврту књигу Хари Потер и Ватрени пехар, књижаре широм света први пут у историји су удружено координисале прво глобално поноћно лансирање било које књиге.

Када Роулингова добила почасну диплому на Универзитету „Сент Ендруз“ исте године, та шкотска образовна институција рекла је да је Џоана показала да су дечје књиге „још у стању да ухвате и очарају огромну публику, без обзира на конкурентске атракције попут телевизије, нинтенда, гејмбоја и покемона“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи