Студенткиња тужила владу Новог Зеланда због климатских промена

Сара Томсон, студенткиња права са Новог Зеланда, покренула је судски поступак против владе своје земље како би је приморала да постави амбициозније циљеве у политици према климатским променама.

Томсонова је покренула спор у вези са преузетим обавезама Новог Зеланда према Париском споразуму о климатским променама.

Према том споразуму, Нови Зеланд треба до 2030. године да смањи емисију штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште за 30 одсто у односу на нивое из 2005. године.

Студенткиња је у образложењу навела да су обавезе Новог Зеланда и процес за њихово испуњење „нелогични, ирационални, неразумни и незаконити“.

Она је рекла да жели да Нови Зеланд „учини више“ и да влада треба да одбаци постављени циљ и постави нови.

Судски процес почео је данас у Велингтону и предвиђено је да траје три дана, а на одлуку судије могло би да се чека неколико месеци.

Томсонова је рекла да су је инспирисали други судски процеси у вези са климатским променама широм света, као и процес из 2015. године, у којем је холандски суд наложио влади те земље да смањи емисију штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште. Холандска влада жалила се на ту пресуду.

Влада Новог Зеланда саопштила је да су њени циљеви према Париском споразуму амбициозни и коректни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво