Природне ваниле све мање, килограм и до 500 евра!

Цена природног сладоледа од ваниле протеклих година је порасла широм света и мале су наде да ће се смањити, открио је власник фирме "Aust & Hahman" која је један од најпознатијих снабдевача тржишта ванилом. Узрок је незапамћена несташица ове ароме.

Природне ваниле све мање, килограм и до 500 евра! Природне ваниле све мање, килограм и до 500 евра!

Цене ваниле на неким местима повећане су 16 пута, а скочиле су са просечно 30 евра по килограму на око 500 евра! "Aust & Hahman", фирма основана 1881. године у Хамбургу, специјализовала се за све врсте ваниле и годишње продаје око 300 тона тог састојка.

„Производња ваниле у дубокој је кризи“, рекао је Хахман.

Власник поменуте немачке компаније нагласио да је на пример бурбон ванилу, која потиче са Мадагаскара, острва Реунион или Коморских острва, готово немогуће наћи: „Тренутно уопште не можемо да је понудимо“.

Уместо тога продаје се ванила са Тахитија, која има благу арому и потиче из Папуе Нове Гвинеје.

Док се производња природне ваниле смањила највише захваљујући ниским ценама на Мадагаскару, потражња међу потрошачима за природним састојцима је порасла.

Наводи се да се арома ваниле добија из ферментисане махуне ваниле, која је посебна врста орхидеје и пошто је потребно три до четири године да се успостави плантажа ваниле, за сада, нема начина да се ситуација на тржишту побољша.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво