Власница куће у којој је рођен Хитлер тужила државу суду

Одлука аустријске владе о експропријацији куће у којој је рођен Адолф Хитлер је неуставна и постоје други начини да се спречи да место буде атракција за неонацисте, навела је данас адвокатица некадашње власнице те куће.

Како преноси Ројтерс, Герлинде Помер-Англохер поднела је тужбу аустријском Уставном суду, тражећи да се поништи закон којим је држава запленила кућу у месту Браунау ам Ин, на граници са Немачком.

Хитлер је у тој кући рођен 1889. године, а Аустрија годинама покушава да откупи кућу од власнице и наредила је експропријацију, тврдећи да не жели да она постане место окупљања неонациста.

Адвокати власнице тврде, међутим, да то што привлачи нацисте 70 година после Другог светског рата нема никакве везе са правима власнице.

Они су апеловали да полиција и правосудни органи треба да реше питање окупљања неонациста, а не да криве власницу која кућу користи на „неутралан начин“.

Представник владе пред Уставним судом је рекао да то није само обична кућа, већ да је особа која је у њој рођена починила највеће злочине у историји човечанства.

Држава планира да кућу претвори у центар за помоћ особама с потешкоћама у учењу, настојећи да прекине њену повезаност са Хитлеровом идеологијом. Одлука се очекује почетком наредног месеца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво