Израелској авио-компанији забрањено да удовољава захтевима путника ултраортодоксних Јевреја

Израелска национална авио-компанија „Eл Ал“ не може више да удовољава захтевима путника ултраортодоксних Јевреја да не седе поред женских особа, пресудио је јерусалимски суд, а та пресуда се сматра прекретницом.

Ултраортодоксни Јевреји иначе следе врло строга правила одвајања мушкараца од жена.

„У апсолутно никаквим околностима не може члан посаде да затражи од путника да се премести са места које му је намењено, јер други путник неће да седне поред због његовог (њеног) пола“, наведено је у пресуди судије јерусалимског суда за прекршаје, уз објашњење да је таква политика директно кршење закона о спречавању дискриминације.

До сада је „Ел Ал“ редовно тражио од путника да се преместе на молбу, а понекад и захтев, ултраортодоксних Јевреја мушкараца који одбијају да седе поред жене.

Ова пресуда означила је крај дугогодишњег негодовања против такве политике које су предводиле организације за људска права, наводе израелски медији.

Судија се сагласила с Израелским центром за верску акцију, који је поднео тужбу, да је таква пракса нелегална.

Главни подносилац тужбе је 83-годишња Рене Рабиновиц, која је преживела холокауст и која је тужила авио-компанију за дискриминацију након што је затражено да мења место на лету децембра 2015. године.

Рабиновиц, чија је фамилија побегла од нацистичке окупације 1941. и која је одрасла као ортодоксна Јеврејка у Њујорку и сада живи у Јерусалиму, ишла је у посету породици у САД, а на повратку у Израел затражено је да промени место на молбу ултраортодоксног Јеврејина који је седео до прозора, односно поред њој намењеног места.

Она се преместила без поговора, али је накнадно о томе размислила и на крају лета је имала прилику да разговара са пилотом.

С обзиром на то да су је због оболелих колена у инвалидским колицима возили кроз аеродром чекала је да сви путници изађу и онда, видевши пилота, упитала га зашто се тако поступа, а он је одговорио да све одлучује управни одбор.

Потом се обратила поменутом центру који је поднео тужбу у њено име. „Ел Ал“ се у суду бранио да се противи сваком облику дискриминацијев путника.

Иако је на крају добила много мању одштету од тражене, Рабиновиц је рекла да се не ради о новцу.

„Усхићена сам јер је судија разумела проблем. Она је схватила да се не ради о новцу, одредили су врло мало одштету, схватајући да се радио измени политике 'Ел Ала' и то им је наређено да ураде“, изјавила је Рабиновиц за Њујорк тајмс.

Слична контроверза избила је на видело пре неколико година након вербалних и физичких напада на ултраортодоксне жене које су одбиле да седну на задња седишта аутобуса у којима се возе религиозни и где се прећутно практикује одвајање полова, подсетио је Франс прес.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи