Натерали га да посече омиљено дрво, а онда је одлучио да се освети

Шта бисте ви урадили да вам градске власти наложе да морате да посечете своје омиљено дрво и још да платите све трошкове? Па, један човек из Редондо Бича у Калифорнији пажљиво је испланирао своју освету, а три године касније све открио у писму градоначелнику.

Несвакидашња прича насловљена Тајно сам посадио дрво џиновске секвоје у дворишту мог градоначелника освојила је срца и симпатије многих људи широм света, а подељена је на друштвеним мрежама више стотина хиљада пута.

„Здраво. Ја сам арбориста. То значи да се професионално бавим култивацијом, негом и гајењем дрвећа у урбаним срединама. Обожавам дрвеће. Мислим да дрвеће спада у најлепша, највеличанственија и најстарија жива бића на нашој планети. Данас ћу вам испричати причу о животу, смрти и освети.

Пре три године, градски савет Редондо Бича наредио је смрт 30 година старог дрвета, чије је корење почело да пробија тротоар испред моје куће. Градске власти су приметиле и издале смртну пресуду. Осим тога, натерали су ме да платим оштећења на тротоару и његово одстрањивање.

Волео сам Клајда (дрво). Почињем да старим, а садња нечега за шта знам да ће ме увелико надживети представља за мене веома посебан осећај. Изузетно сам пазио на њега. Дренирао сам околно земљиште, поставио му 'штаку' да се наслони док још није ојачао и гледао га како расте. Таман пошто је Клајд почео да постаје јак, развија свој коренски систем, шири своју крошњу и 'осамостаљује' се, градоначелник је одлучио да извади моје прелепо дете.

Градоначелниче Стиве Аспеле. Убили сте моје дете.

За то ћете ми платити. Пре две године и седам месеци тајно сам засадио 45 обалских и 82 џиновске секвоје у разним парковима, двориштима и јавним површинама широм града.

Данас, коренски систем сваког од њих је најмање 10 метара у пречнику и дубоко укорењен у земљишту. Можда сте приметили дрво које расте испред градске већнице или оно које је никло у вашем дворишту. То је џиновска секвоја и наредних месеци ће почети рапидно да расте.

Убили сте мог Клајда, али сам га заменио са стотину живих џинова. И џинови ће постати. За неколико година порашће до висине од неколико десетина метара и живеће више од 2.500 година. То је много дужи период од оног када је Исус рођен до данас. Да бисте одстранили једног од њих, коштаће вас најмање 1.500 долара. И сада ја вама предајем рачун, као што сте ви мени пре три године на данашњи дан.

Поздрав, господине. Нека ваш град буде преплављен дрвећем. И нека Клајд почива у миру.“

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво