Натерали га да посече омиљено дрво, а онда је одлучио да се освети

Шта бисте ви урадили да вам градске власти наложе да морате да посечете своје омиљено дрво и још да платите све трошкове? Па, један човек из Редондо Бича у Калифорнији пажљиво је испланирао своју освету, а три године касније све открио у писму градоначелнику.

Несвакидашња прича насловљена Тајно сам посадио дрво џиновске секвоје у дворишту мог градоначелника освојила је срца и симпатије многих људи широм света, а подељена је на друштвеним мрежама више стотина хиљада пута.

„Здраво. Ја сам арбориста. То значи да се професионално бавим култивацијом, негом и гајењем дрвећа у урбаним срединама. Обожавам дрвеће. Мислим да дрвеће спада у најлепша, највеличанственија и најстарија жива бића на нашој планети. Данас ћу вам испричати причу о животу, смрти и освети.

Пре три године, градски савет Редондо Бича наредио је смрт 30 година старог дрвета, чије је корење почело да пробија тротоар испред моје куће. Градске власти су приметиле и издале смртну пресуду. Осим тога, натерали су ме да платим оштећења на тротоару и његово одстрањивање.

Волео сам Клајда (дрво). Почињем да старим, а садња нечега за шта знам да ће ме увелико надживети представља за мене веома посебан осећај. Изузетно сам пазио на њега. Дренирао сам околно земљиште, поставио му 'штаку' да се наслони док још није ојачао и гледао га како расте. Таман пошто је Клајд почео да постаје јак, развија свој коренски систем, шири своју крошњу и 'осамостаљује' се, градоначелник је одлучио да извади моје прелепо дете.

Градоначелниче Стиве Аспеле. Убили сте моје дете.

За то ћете ми платити. Пре две године и седам месеци тајно сам засадио 45 обалских и 82 џиновске секвоје у разним парковима, двориштима и јавним површинама широм града.

Данас, коренски систем сваког од њих је најмање 10 метара у пречнику и дубоко укорењен у земљишту. Можда сте приметили дрво које расте испред градске већнице или оно које је никло у вашем дворишту. То је џиновска секвоја и наредних месеци ће почети рапидно да расте.

Убили сте мог Клајда, али сам га заменио са стотину живих џинова. И џинови ће постати. За неколико година порашће до висине од неколико десетина метара и живеће више од 2.500 година. То је много дужи период од оног када је Исус рођен до данас. Да бисте одстранили једног од њих, коштаће вас најмање 1.500 долара. И сада ја вама предајем рачун, као што сте ви мени пре три године на данашњи дан.

Поздрав, господине. Нека ваш град буде преплављен дрвећем. И нека Клајд почива у миру.“

број коментара 19 пошаљи коментар
(уторак, 20. јун 2017, 21:44)
anonymous [нерегистровани]

Neuknjizeno dete...

Neciji propust, a drvo poseceno. Njemu, drvetu od 600 leta, je sasvim sve jedno ciji to bese propust. Zivot bi trebao biti i malo fleksibilniji. Cedomirstvo se takodje kaznjava, iako taj mali " covek" jos ni u jednoj knjizi zaveden nije. A drvo cak citavih 600 godina. Pa bi mozda moglo retroaktivno da se zavede, a onda i pocinioci pred sud.

(уторак, 20. јун 2017, 14:22)
anonymous [нерегистровани]

Dobro drvo

je napisao Shel Silverstein, a ne čika Jova Zmaj.

(уторак, 20. јун 2017, 11:46)
sscorpio [нерегистровани]

Dobro drvo

"Bilo jednom jedno drvo..Dobro drvo, puno ljubavi za jednog dečaka...
Mali dečak je veoma voleo drvo. Zaista voleo ga je i Dobro drvo bilo je srećno" Čika Jova Zmaj

(уторак, 20. јун 2017, 10:17)
anonymousМирјана Јаниш [нерегистровани]

?????

¿?¿

(уторак, 20. јун 2017, 10:09)
anonymousМирјана Јаниш [нерегистровани]

Дрво

Сјајно,вечни живот.

(уторак, 20. јун 2017, 09:49)
anonymous [нерегистровани]

ko razumije engleski

Pogledajte na youtube "The Man Who Planted Trees". Ukoliko ste imali vremena i volje da pročitate ovaj članak naćićete i oko pola sata da pogledate filmić koji sam napisao - to neće biti protraćenih pola sata.

(уторак, 20. јун 2017, 09:42)
anonymous [нерегистровани]

nije naisao na pravu!

da je naisao na jednu osobu kojoj je specijalnost obaranje starog drveca video bi on !

(уторак, 20. јун 2017, 08:31)
anonymous [нерегистровани]

Nije "djin", vec je dzin, i ne kaze se "hvali", vec fali, odnosno - nedostaje! Znaci, pravopis je - katastrofa!!!

Bilo bi lepo, da ljudi obrate paznju na pravopis, ako su u - stanju!

(уторак, 20. јун 2017, 08:11)
anonymous [нерегистровани]

sumnja

Neznam koliko je ova prica verodostojna posto su meni platili 80 dolara za novu sadnicu a moju palmu odsekli i odneli nisam imao nikakvih troskova.

(уторак, 20. јун 2017, 02:16)
anonymous [нерегистровани]

?

??