Чеси смислили нови трик против забране пушења – џепне наргиле!

Довитљивост Чеха у налажењу рупа у закону и заобилажењу забране пушења изгледа немају граница, а нови трик су „џепне наргиле за цигарете“ из Кине. Нови антипушачки закон, на снази од 31. маја, из забране изузео управо традиционалне наргиле, популарне у чешким чајџиницама.

Чешки пушачи открили су да сам антипушачки закон нигде прецизно и технички не дефинише шта су то наргиле, не рачунајући да би под појмом наргила могла да прође и мала посуда попут луле, с водом, у коју се стави цигарета и дим увлачи кроз воду.

Те мини-наргиле за цигарете кинеског произвођача, нуде се сада као гарантовани трик да се весело и даље пуши и у ресторанима, кафеима, баровима, затвореним просторијама где је од 31. маја пушење забрањено под претњом казне 200 евра за пушача, а 2.000 евра за угоститеља који је то дозволио.

„Склони смо да сматрамо да се закон не односи на употребу џепних наргила у којима сагорева цигарета, а не дуван за наргиле или биљна мешавина, да је то изузетак“, саопштила је, додуше без категоричне забране, портпаролка Министарства здравља Штепанка Чехова.

Правници су такође уверени да „џепне наргиле“ могу да прођу све док се контролни органи не изјасне и не дефинишу да ли то јесу наргиле или нису.

Општа забрана пушења у затвореном простору, као и напољу, крај дечјих игралишта и на станицама јавног превоза, коју је, као 23. земља у Европи, Чешка увела 31. маја, и даље је тема дана, а пушачи се утркују ко ће смислити успешнији трик да и даље пуши на забрањеним местима, пре свега у кафанама.

Најраспрострањенији трик је да се кафана једноставно генерално или само одређеним данима прогласи за приватни клуб у којем седи затворена група људи. У том случају нико нема право да замера што у просторији пуше, јер то је као да су се окупили приватно у нечијем стану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се