Oсуђен због лајковања на „Фејсбуку“

Један Швајцарац је осуђен због клевете јер је на „Фејсбуку“ лајковао критику председника једног удружења. То је први пут у Швајцарској да је неко осуђен због лајка којим се на „Фејсбуку“ означава када се особи свиђа нека фотографија, видео-снимак, статус...

По пресуди окружног суда у Цириху, 45-годишњи грађанин чије име није наведено, осуђен је зато јер је ставио лајк на коментаре на Фејсбуку где је Ервин Кеслер, председник Удружења противника сточарских фарми и кланица, без доказа назван „расистом, фашистом и антисемитом“.

Дискусија активиста за одбрану права животиња, због које је изречена пресуда, датира из 2015. године.  

У пресуди суд наводи да је тај човек, тиме што је кликнуо на познати знак лајк, проширио вредносни суд и оптужбе које не може да докаже. Осуђен је на казну од 4.000 швајцарских франака (3.700 евра), а има права жалбе Кантоналном суду у Цириху.

Кеслера је 1998. управо Кантонални суд у Цириху осудио на затворску казну јер је јеврејски ритуал убијања животиња упоредио са нацистичком праксом.

Ипак, суд сматра да човек који је данас осуђен због лајковања критике Кеслера, није успео да докаже Кеслеров „расизам, антисемитизам или фашизам“.

Кеслер је тужио више људи који су га критиковали на Фејсбуку 2015. године, рекао је адвокат једног од њих. Неки су већ осуђени због изјава, док је актуелна пресуда прва изречена некоме због лајковања туђег коментара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи