„Брадавичасте свиње“ и даље лете по Трамповој жељи

До пре неки дан на ивици изумирања, амерички јуришни бомбардер „А-10“, нескладног облика и надимка „брадавичаста свиња“, спасен је одлуком Команде Ратног ваздухопловста САД, која је изменила одлуку владе Барака Обаме у доба буџетске стиске да је тај авион скуп, а непотребан.

У плану Пентагона за буџет за 2018. годину, послатом ове недеље Конгресу САД, Ратно ваздухопловсто је предложило да у догледној будућности остану у служби све 283 „брадавичасте свиње“.

Пре три године Пентагон је предложио да сви одлете на отпад да би се уштеделе три и по милијарде долара током пет година, али Конгрес је рекао „не“.

Наредне године војска је покушала поново, рекавши да ће коначну одлуку донети 2019. године, али је одговор из Конгреса поново био исти.

Прошле године војска је попустила још мало, оценом да је повлачење тих авиона најбоља могућност, али да не би почело пре 2022. године.

А сада се од повлачења сасвим одустало и будућност „брадавичасте свиње“ изгледа ружичасто.

„Свет се променио“, рекао је генерал-мајор Џејмс Ф. Мартин Млађи, заменик шефа службе Ратног ваздухопловства за буџет, објашњавајући зашто остаје авион који је претходно проглашен за зрео за отпис.

Ратно ваздухопловство је на сличан начин одустало и од одлуке о повлаћењу из употребе за Хладни рат знаменитих шпијунских авиона „У-2“ јер је председник Доналд Трамп за великодушнији војни буџет.

Обе одлуке одражавају убрзани операција ритам борбених и авиона за извиђање који подацима снабдевају војне команде.

Ратно ваздухопловство се годинама жали да има опасно мало авиона и да су све старији.

Али, „А-10“ је посебан случај. Посланица Марта Мексали, републиканка која је била борбени пилот „А-10“ у Авганистану, има дирљив однос према њему: „'А-10' је опак момак, с великом цевком“. Она каже да је недавно рекла Трампу, објаснивши му зашто је „брадавичаста свиња“ јединствен јуришни авион.

„Велика цевка“ коју помиње је седмоцевни топ „гетлинг“, дугачак три метра, који у минуту испали 3.900 граната калибра 30 милиметара, које пробијају сваки оклоп. Наоружан је и ракетама „маверик“ и пре свега намењен уништавању тенкова и других оклопљених циљева. Управо се из базе Инџирлик, у Турској, користи за подршку снагама које се у пустињама Ирака и Сирије боре против Исламске државе.

Уколико би се „А-10“ повукао из службе, то би угрозило опстанак ваздухопловне базе „Дејвис-Монтан“ у Аризони, матичној држави посланице Мексали и сенатора Џона Мекејна, а то никако не би било добро за њихову политичку каријеру јер би многи гласачи остали без посла.

„Брадавичаста свиња“ је ветеран из ратова у Ираку, Сирији, Авганистану и других, у служби још од 1976. године. Он је међу симболима Хладног рата, заједно с надалеко чувеним бомбардером Б-52 који је одавно превазишао очекивани животни век, али ће још годинама остати у служби.

Посебно пројектован за противтенковске акције у могућем рату у Европи против Совјетског савеза, „А-10“ се не производи још од 1984, али се редовно осавремењује, те је недавно добио сасвим нову електронику.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво