Московљани шокирани, полиција ухапсила десетогодишњака због рецитовања „Хамлета“ на улици

Десетогодишњи дечак ухапшен је док је на улици у Москви читао поезију и напамет рецитовао монолог из „Хамлета“. Полиција сматра да је дечак просјачио, а снимак хапшења шокирао је јавност у руској престоници.

Наводи се да се на снимку који је његова маћеха направила мобилним телефоном, а који је емитован на руској телевизији, види како полицајци убацују у возило дечака који виче: „Спасите ме!.“

Полиција тврди да је дечак, којег су медији идентификовали као Оскара Миронова, синоћ „просјачио“ на улици, због чега су га у полицијској станици задржали до раних јутарњих сати.

Отац дечака је руским медијима рекао да је његов син читао поезију наглас док му је маћеха била у близини и седела на клупи. Агенција АФП наводи да је снимак хапшења малог Оскара шокирао јавност у руској престоници.

Истражни комитет Москве, који испитује озбиљна кривична дела, саопштио је да ће проверити начин на који се полиција бавила овим случајем, као и деловање родитеља. Московска полиција је најавила да ће и сама све проверити и „јавно објавити“ резултате истраге.

АП наводи да је пре неколико дана новинар листа Московски комсомолец Александар Минкин хвалио дечаково јавно читање поезије и поставио снимак тога на Фејсбук. На њему се види мршави дечак са наочарима који у популарној пешачкој зони Арбат напамет изговара монолог из Хамлета са чувеном реченицом: „Бити или не бити.“

Минкин је дечака назвао „уличним принцем“ и његовим „херојем“. Према његовој тврдњи, дечак је добијао мање своте новца од пролазника, али није просио. Сајт ovd.info који прати притварања навео је да су дечак и његова маћеха провели око четири сата у полицијској станици коју су напустили након поноћи.

Дечаков отац је за Лајф њуз рекао да је његов син вежбао глумачке вештине.

АП наводи да је утицајни адвокат Анатолиј Кучерена, који заступа одбеглог некадашњег сарадника америчке Агенције за националну безбедност (НСА) Едварда Сноудена, отишао у полицијску станицу и изјавио за руску телевизију да се полиција извинила дечаковим родитељима.

Полиција је, ипак, дечаковог оца казнила са 500 рубаља (девет долара) због неизвршавања родитељских дужности.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво