У Словенији поново ради пивска фонтана, тече „Балкан“

У словеначком месту Жалец као посебна туристичка атракција отворена је Фонтана пива, на којој посетиоци са славина уместо воде точе пиво, а у овој години је у понуди и пиво које је названо „Балкан“.

За осам евра посетиоци могу наточити шест пута пиво различитих врста. До сада је продато више од 12.000 жетона за приступ пивској чесми.

Упркос нешто хладнијем времену последњих дана, сезона пива у Жалецу опет је отворена, а из једне од пет славина сада се може наточити и пиво „Балкан“, чиме се, како наводе медији, прилагођавају трендовима и жељама неких посетлаца.

„Светло лагер пиво тог имена, које је произведено од словеначког хмеља 'по немачким и балканским рецептурама', напоји душу и срце, а на посебан начин повезује све балканске народе“, објаснио је за лист Вечер произвођач чије име се не помиње.

Како се наводи, он се на тај начин присетио или алудирао на давни рекламни оглас „Раденска нас спаја“, с којим је своје минералне воде на бившем југославенском тржишту својевремено промовисала пунионица из Рогашке Слатине, Раденска „с три срца“, коју је лане купила чешка компанија „Кофола“.

Пивопије су у Жалцу до сада купиле више од 12.000 жетона за приступ пивској чесми и основну дегустацију, а криглу коју добију уз основну улазницу задржавају за успомену бесплатно.

Словенија је поносна на своју дугу пиварску традицију, а посебно на хмељ који се узгаја на плантажама уз Савињу, притоку Саве, па је недавно започела и разговоре с Аустријом о заједничкој европској заштити штајерског хмеља.

Он ће смети да се узгаја и производи само у словеначкој покрајини Штајерској, чији је центар Марибор и аустријској северној покрајини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво