Крушевљанин пронашао 1.600 евра на улици и вратио их власнику

У време када се до посла и пара не долази лако, пронаћи на улици 1.600 евра својеврсни је испит хуманости и поштења – који је Крушевљанин Милован Живковић са успехом положио. Све је учинио да изгубљени новац дође до правог власника.

Упркос томе што је у подне на Тргу косовских јунака у Крушевцу било много људи, случај је хтео да изгубљену коверту на улици примети само Милован Миша Живковић, који ју је случајно прошао на путу ка послу.

„На пролазу, да је склоним, ја сам је шутнуо. Приликом шута из ње је испао новац. Сума је приближна мојим годишњим примањима, а не месечним. Није било ниједног тренутка проблема, ниједног тренутка размишљања да ли да вратим или не. Да сам нашао и мање и више – исто бих поступио као и овога пута“, објаснио је Живковић.

Вест да је пронашао коверту са 1.600 евра и исплатним налогом банке, Миша је прво поделио са колегама на послу у Културно-просветној заједници Крушевца, у којој, за плату од 27.000 динара, ради као организатор програма.

Дејан Јовановић из Културног центра „Крушевац“ наводи да није било ни једне једине дилеме: „Само је узео папирић и отишао, пошто се ту налазило име и презиме човека који је подигао девизну пензију, отишао је до банке и пријавио. Свака му част!“.

Уз помоћ банкарских службеника, новац је брзо пронашао пут до правог власника – осамдесетогодишњег деда Радослава из Тољевца код Варварина, који за поштеног налазача не штеди речи хвале.

„Оно је изузетан човек што га нема на свету, за мој рачун. Кад сам хтео да му дам једну суму пара, он није хтео да узме ни динар. Ма какви, каже, то не долази у обзир. Једва је попио пиће! Ја ћу да га частим. Однећу му прасе, нешто ће да буде са моје стране кад није хтео да узме пара“, искрено прича Радослав Бабић.

Новчану награду Миша није желео јер како каже, поштовање које је за овај гест добио и лекције из људскости и поштења које је тиме дао синовима Душану и Давиду – немају цену.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара