Кина увела нова правила за коришћење интернета

У покушају да контролише поплаву информација које се шире путем онлајн апликација, блогова и других медијских извора, Кина је пооштрила правила понашања на интернету.

Правила која су данас објављена, а која би требало да на снагу ступе 1. јуна, од портала траже да поседују лиценце које је издала влада и да блокирају иностране или приватне компаније које желе да инвестирају у онлајн сервисе вести или да директно емитују вести, преноси АП.

Како се наводи у саопштењу кинеске интернет администрације, која је задужена за спровођење правила о понашању на интернету, кинеске медијске куће мораће да прођу безбедносне провере пре него што ступе у пословни однос са иностраним компанијама.

Према најновијим правилима, влада ће од интернет компанија захтевати да ограниче оно што њихови корисници могу да виде или ће ризиковати да изгубе право на рад, открио је кинески медијски експерт Ћиао Му.

„Ово се више односи на компаније него на индивидуалне кориснике. Није само да би се идеолошки контролисале информације, већ и да би се контролисао извор информација“, додаје Му.

У Кини има 700 милиона корисника интернета, а власти су дуго покушавале да блокирају материјале који се сматрају субверзивним тако што су брисале ставке са новинских сајтова и микроблогова и блокирале многобројне иностране новинске изворе у оквиру система под називом „Велики заштитни зид“.

Нова правила за сајтове о власништву и оснивању подразумевају већи степен проактивног приступа и прете компанијама и личностима новчаним казнама, па чак и покретањем судских поступака против њих, уколико их прекрше.

Државна новинска агенција Кине Синхуа окарактерисала је нова правила као меру безбедности у циљу заштите приватности корисника.

Та правила, како се наводи, не утичу на иностране организације и сајтове, међу којима је многим већ забрањен приступ кинеском интернет простору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се