Уместо за роштиљ, Чеси и Пољаци се спремају за првомајско грудвање

Удар зиме у априлу и снег када му време није направили су хаос на југу Чешке и у јужним областима Пољске.

Наноси снега и попадало грање и дрвеће зауставили су саобраћај на локалним путевима и неким пругама, а око 1.000 домаћинстава на југу Чешке остало је без струје, док се уместо за празнични роштиљ Пољаци спремају за – првомајско грудвање.

„Од пет сати ујутру проглашено је стање елементарне непогоде. У прекиду је саобраћај на већини путева око Чешког Крумлова. У вишим пределима нападале су веће количине снега који је ломио грање, а понегде и дрвеће. Морали смо да обуставимо саобраћај јер су путеви непроходни због снега и попадалог грања“, истакао је портпарол регионалне полиције Милан Бајцура.

Хаос је и на локалним пругама у јужној Чешкој, пошто су неке непроходне док се са њих не уклони попадало дрвеће и грање. Чешке железнице нису могле да превезу јутрос путнике на посао ни аутобусима јер су у тим областима непроходни и путеви.

Због снега и кише, метеоролози су на истоку Чешке прогласили у неким областима трећи степен опасности од поплава, а снег полако захвата и друге крајеве.

Чеси затечени снегом пред Први мај и 30. април, када је код њих популарни празник Ноћ вештица, шале се да им ове године није неопходно грање за вечерње ломаче на којима „спаљују вештице“ већ им требају божићне јелке.

Уместо за роштиљ, и Пољаци се за продужени празнични викенд спремају за грудвање, пре свега на југо-западу, у Шлезији, пошто су се пробудили у право зимско јутро – завејани.

У осталим областима Пољске тмурно је и пада киша, а метеоролози су данас упозорили на опасност од поплава у пет војводстава на југу, пошто је у горњим токовима река у планинама почео да се топи снег, док падавине не престају у целој земљи.

„Данас ће ми Главна команда и регионалне команде Државне ватрогасне страже поднети извештаје о припреми за евентуалне спасилачке операције. Службе су спремне да пруже помоћ становништву“, рекао је јутрос државном Пољском радију министар унутрашњих послова Маријуш Блашчак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво