Американци слепо веровали навигацији, па два пута блокирали пољски градић

Амерички војници из оклопне бригаде распоређене на западу Пољске као појачање источног крила НАТО-a, толико су веровали сателитској навигацији (ГПС) да су у року од 24 часа чак два пута, уместо на ауто-пут за Познањ, залутали у место Вжешењ и блокирали његове тесне улице.

Американци слепо веровали навигацији, па два пута блокирали пољски градић Американци слепо веровали навигацији, па два пута блокирали пољски градић

Први пут је, пратећи сателитску навигацију, амерички конвој од неколико борбених возила и камиона залутао у Вжешењ у понедељак и то у време поподневне саобраћајне гужве, када се становници враћају с посла.

Конвој се заглавио у неколико улица у центру, јавља данас приватна пољска телевизија ТВН24.

„Саобраћај је био заустављен један сат. Наши полицајци испратили су их до ауто-пута, и они су отишли у правцу Познања и ту се наш посао завршио“, рекао је Адам Војћињски из локалне полиције.

Није прошло ни 24 сата, а амерички коновој се поново, верујући већ други пут да их сателитска навигација води на прилаз ауто-путу, појавио данас у Вжешњу и поново су се тешка возила заглавила у центру и паралисала саобраћај, овог пута у јутарњем шпицу, док их полиција није извукла из центра.

САД су као појачање Пољској за источно крило НАТО-а послале средином јануара оклопну бригаду са 3.500 војника, 446 тенкова, транспортера и хаубица и још 900 возила, међутим, од почетка их прати лоша срећа зато што су заборавили да су им у то доба године на тим географским ширинама потребне зимске гуме.

Пољске власти су умиривале јавност да, осим зимских гума, амерички и савезнички војници неће наићи на проблеме као у Немачкој, када су пребацивали опрему, а показало се да с тешким возилима не могу да пређу преко неких мостова на планираној траси.

„Нема проблема у комуникацији са Американцима. Пољска има специјалне мапе са информацијама куда могу да се премештају, с подацима колики терет могу да издрже мостови и с висинама надвожњака“, рекао је тада пуковник Роберт Вожњак одговоран за смештај америчких војника.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво