Сваке године на данашњи дан продају шест милиона ружа и милион и по књига

У Барселони је данас, као и сваког 23. априла, одржан фестивал књиге и ружа – традиционална манифестација, за коју би каталонска заједница у Шпанији желела да је Унеско уврсти на листу светске културне баштине.

Сваке године на данашњи дан продају шест милиона ружа и милион и по књига Сваке године на данашњи дан продају шест милиона ружа и милион и по књига

Према традицији, мушкарци данас својим партнеркама поклањају руже, а оне њима књигу. Сада мушкарци, осим руже, поклоне и књигу, али не само својим партнеркама, већ и мајкама, сестрама, пријатељицама и колегиницама на послу.

Барселона је данас осванула препуна тезги са књигама и црвеним ружама.

Њени грађани данас славе Дан Светог Ђорђа, свеца заштитника Каталоније, празник који се обележава у многим земљама. Док га католици, англиканци и протестанти славе 23. априла по Грегоријанском календару, у Србији православци Ђурђевдан славе 6. маја, када пада по Јулијанском календару. 

Трговци у Барселони сваке године продају око шест милона ружа и 1,5 милиона књига за само један дан. Фестивал потиче из Средњег века, када су се само поклањале руже, а касније, 1926. године, један издавач је иницирао и обичај поклањања књига.

Та манифестација се раније обележавала 7. октобра, али је померена на 23. април, датум када је пре 401. годину сахрањен велики шпански књижевник Мигел де Сервантес, аутор првог модерног романа Дон Кихота, који је на српски први пут преведен као Велеумни племић Дон Кихот од Манче.

Датум 23. април у светској књижевност је важан и зато што тог дана преминуо други велики књижевник Вилијам Шекспир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво